2018
14
04

Orosz katona a löncshúsban

Forróbb ez a hidegháború, mint amit gyerekkoromban megtapasztalhattam. Annak még voltak humoros jelenetei is. Mint amikor Hruscsov elvtárs a cipőjével verte az asztalt az ENSZ közgyűlésén.Vagy mikor kitalálta a magyar nép,   a szovjet-kínai határvita kapcsán, hogy a kínai löncshúsba orosz katonákat daráltak bele. Na persze ez fekete humor volt a javából.Igen a löncshús, amit azért vásárolt meg a magyar állam hatalmas tételekben a Kínai Népköztársaságtól, mert éppen elfogyott a marha, a disznó és tyúkhús az üzletekből. Emlékszem Anyám ebből készítette a sültet  a főzelékekhez. A Kínai nagy fal volt  a konzervdobozon és nem is volt olyan rossz ízű a tartalma. 1969-ben történt mindez, amikor az előző évi rossz terméseredmények, a kedvezőtlen tavaszi időjárás, na meg a száj -és körömfájás miatt meggyérült állatállomány húshiányt okozott országszerte. Legalább is a pártállam így magyarázta meg a népnek a tervgazdaság teljes csődjének következményeit.

És, hogy miért volt szovjet katona a löncshúsban? Hát mert akkor robbant ki a szovjet-kínai határvita. A kínai hadsereg egy ezrede előbb beszivárgással, majd harckocsik, tüzérség és aknavetők támogatásával hatalmába kerítette az Usszuri határfolyó Damanszkij nevű szigetét. Az első összecsapás a szovjet határőrökkel másfél óráig tartott, de a sziget a következő nyolc órában nyolcszor cserélt gazdát, mígnem a kínaiak egyelőre visszavonultak. Később azonban sikerül elhódítaniuk a nevezett földterületet, amely ma is Kína részét alkotja. Alig több,mint tucatnyi orosz katona vesztette életét a határvillongásban, de a szovjet vezetés már egy elrettentő atomcsapással fenyegette meg Pekinget. Azonban lenyelve a tekintélyveszteséget, végül is a szovjetek bölcsen lemondtak a szigetről. Hozzátehetnénk mit számított egy ekkora földdarab a hatalmas ország összes  kiterjedéséhez képest?

A mai hírek szerint viszont az oroszok kifejezett fenyegetése és tiltása ellenére az Egyesült Államok és szövetségesei megtámadták Szíriát, ami miatt Moszkva az ENSZ BT összehívását kezdeményezte. Tehát megkezdődött a második hidegháború, csak sajnos semmi humort nem találni benne. Régen volt már a nagyon forró II. világháború, aminek szörnyűségeiről és pusztításairól a mai generációknak fogalmuk sincsen. A hatvanas években még éltek azoknak milliói, a Föld minden részén, akik saját bőrükön megtapasztalták a tömegháború iszonyatát. Ráadásul a soha nem nyugvó fegyverkezési versenynek köszönhetően, mára olyan pusztító arzenálja van minden nagyhatalomnak, amellyel bolygónkat tízezerszeresen atomjaira tudják robbantani, és képesek végleg porrá égetni azt. Humort pedig a pókerarcú Putyintól és a kacsafejű Trumptól, ne is várjunk. Ők sajnos nem viccelnek. Miként a kínaiak sem szeretik a tréfákat. Így hát csak arra számíthatunk, hogy a hidegháború forrósodni kezd. A löncshús pedig egyáltalán mire is lesz jó? Az orosz állami televízió szerint egy atomcsapás következményeinek kivédésére. Adásukban azt tanácsolják a lakosságnak, abból raktározzon el sokat, mert az évekig  ehető a marad, miként a gabonafélék közül a rizs is. Jó étvágyat mindenkinek!

 

Forrás: MÚLTKOR

Fotó: Illusztráció. Zirig Árpád


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide