2019
17
11

Ötven éve halott Ho apó

A Hair és a többi amerikai kultuszmű, amely a vietnámi háború elleni tiltakozásként született meg, soha nem létezett volna, ha nincsen Ho apó, aki népét győzelemre vezérelte az USA elleni háborúban. Ho Si Minh vagy más néven Nguyen Tat Thanh egy szegény tanító fiaként 1890-ben született. Ifjúkorát szegénységben élte le, konfuciánus nevelést kapott, és elvégzett egy a franciák által fenntartott gimnáziumot. Amint tudott, elmenekült hazájából. Három évig tengerész volt egy francia  gőzösön. Az első világháború ideje alatt Londonban majd Franciaországban élt. Dolgozott kertészként, pincérként, fotósként és kazánfűtőként. Párizsban került kapcsolatba a kommunistákkal, rövid időt Moszkvában töltött. Később Kínában  az ő vezetésével alakult meg a Vietnámi Forradalmi Ifjúsági Liga, majd 1930-ban a Vietnámi Kommunista Párt. Vietnámban halálra ítélték, letartóztatták a britek és a kínaiak is, de megmenekült. A második világháborúban otthon harcolt a japánok ellen. 1945. szeptember 2-án Hanoiban hatalmas tömeg előtt jelentette be a független Vietnámi Demokratikus Köztársaság megalakulását. Ezt követően tört ki az indokínai háború. A vietnámiak előbb a francia gyarmatosítók, majd Amerika ellen harcoltak. Az amerikaiak 1965-től kezdve légicsapásokat intéztek Észak-Vietnám ellen. Ho álláspontja ekkor a következő volt: „Bombázással sohasem vesznek rá bennünket a tárgyalásra.”
Az amerikaiak Ho Si Minhrről neveztek el egy vietkong hadiösvényt. A “Ho Si Minh-ösvény” egy Észak-Vietnámból Dél-Vietnámba, a szomszédos Laoszon és Kambodzsán keresztül teherautók, kerékpárok, illetve gyalogosok számára a dzsungel mélyén kiépített úthálózat volt, amely az észak-vietnámi hadsereg és a dél-vietnámi Nemzeti Felszabadítási Front (amerikai elnevezéssel Viet Cong) logisztikai utánpótlását biztosította a vietnámi háború idején. Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az USA történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el. A háborút végül a vietnámiak megnyerték és országuk  függetlenné vált.

Ho apó egyik sokat idézett  mondása ez volt: “Megölhetitek tíz emberemet minden egyes halott katonátokért, de még akkor is ti fogtok veszíteni és én fogok nyerni.” Igaza lett.

 

 

Forrás: wikipédia


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide