2020
19
03

Sopron, adjon erőt a múltad!

A járványok soha nem kímélték Sopron városát. Bécs és Pozsony közelsége szinte szabad utat adott a betegségeknek, ám a város mindig túlvészelte azokat. Sőt a himlő elleni küzdelemben például országos elismerést szerzett a város azzal, hogy Hell János soproni orvos, az egész országban elsőként itt oltott himlő ellen, ezrek életét megmentve ezáltal.

A 17. században több hullámban Sopron szinte egész lakosságát kipusztította a pestis. 1644/45-ben a 6000 lakosból elragadott 3000-et, azaz mintegy a felét. 1656-ban pedig 1700-an haltak meg pestisben, 1679-ben 2516 emberi életet követelt. Aztán szinte nyomtalanul eltűnt és helyét felváltotta a himlő. Amikor Bécsben kitört a himlőjárvány, Mária Terézia királynő beoltatta magát és csemetéit is, ami elképesztő dolog volt akkoriban, hiszen akkor úgy vélték, szándékosan megfertőzik magukat. De kiderült, hogy az oltás védettséget ad, s ha a királynőn segített, akkor az mindenki máson is, gondolták az emberek. A bölcs és egészségtudatos királynő ezzel nem csupán a maga és családja életét mentette meg, de alattvalóinak is példát mutatott. Miként csaknem egy évszázaddal később gróf Széchenyi István, aki Sopronban lett a kolera elleni védekezési bizottság tagja, s a kolera által sújtott Nagycenken egy egészségügyi tanácsokkal teli röplapot írt “Kedves Jobbágyainak”.

Ám ne fussunk előre ennyire az időben. Még a fekete himlő járvány éveiben, amikor Bécsben már használták a védőoltást, az életmentő példa elsőként Sopronra is  átterjedt. A korabeli Magyar Kurír egyik jelentéséből kiderül, hogy „A mult 1801-ik esztendıben, Április 14-dikén vélekedésünk szerint drága Magyar Hazánkban is leg először szerentsés jó folyamattal Hell oltott Sopronban.”

Természetesen nagy dolog volt ez akkoriban, de nem feledkezhettünk meg a védőoltás feltalálójáról Edward Jenner, angol orvosról sem, aki viszont a világon elsőként oltott tehénhimlő vakcinával. Méghozzá egy okos  felismerésből kiindulva, miszerint egy egyszerű tehenészlány elmondta neki, hogy ő már korábban megfertőződött himlővel, így már nem kaphatja el azt. Jenner ezután egy bátor kisfiút kezelt az általa tehénhimlőből összeállított  védőoltással, és akinek ezáltal mesterséges úton teljes védettséget adott az egész világon elsőként.

Mária Terézia, Széchenyi István, és a két nagyszerű orvos örök példát adott számunkra, hogy ésszel és összefogással, önzetlen segítőkészséggel bármelyik járvány legyőzhető.

 

 

Forrás: Csatkai Endre, Soproni Szemle1969. XXIII. ÉVFOLYAM 4.

Képünkön : Edward Jenner

 

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide