2017
16
12

Sopron telefonban is első

Száznegyven évvel ezelőtt még sokan humbugnak tartották a távbeszélgetést. A “messzeszólót”hazánkban elsőként Salamin Leó, a soproni királyi főreáltanoda igazgatója mutatta be az ámuló közönségnek. A kísérlethez  Bell telefonját használták fel, amelynek eszközeit Bécsből hozatták erre a célra.

 

A mobilőrület világában kigondolná azt, hogy 1877 decemberében egy kiváló tanárember bemutatta a királyi főreáltanoda termeiben, méghozzá hazánkban elsőként, hogyan is működik egy telefon. Furcsa és meglepő jelenségnek találták a kísérlet jelenlévői, hogy a földszintről át lehet beszélgetni a második emeletre. Pincéből jövőnek tartották a hangokat, de azért jól érthetően kivehettek az első mondatokat, amelyek Európa történetében is korszakalkotónak bizonyultak. Sokan bevallották,hogy korábban humbugnak tartották ezt a “jelenséget”,de aztán bebizonyult, hogy” hozzá a legvérmesebb reményeket köthetjük, mert föltehető tökéletesedni fog”. A Sopron című újság tudósítójának bizony igaza lett. December 13-án már a soproni pályaudvar és Pinnye vasútállomás között is kapcsolatot létesítettek, ez volt ez első távolsági beszélgetés Magyarországon. Most pedig 140 év után tudjuk mire képes a világ mobiltelefon hálózata.

Akárcsak Salamin Leó, maga Bell is tanárember volt és siket gyerekek oktatásával foglalkozott. Mindkettőjüket, sőt a legnagyobb feltalálónak bizonyuló kortársukat, Edisont is sokáig csalónak tartották, még a fizikában jártas és képzett kortársak közül is sokan. Ugyanis nem egykönnyen hitték el az emberek, hogy az emberi hang a távolba közvetíthető, vagy éppen rögzíthető.  Mindenesetre a soproniakat meggyőzték a kísérletek, hamarabb mint másokat az ország bármely részén. Elképesztő, hogy városunk akkoriban milyen haladó szellemű és úttörőnek számító kísérleteknek volt a helyszíne.

Ma a Liszt Ferenc utcában, a Széchenyi Gimnázium falán szerény tábla hirdeti a forradalmi eseményt. Maga az első hazai telefonbeszélgetés ténye és Salamin Leó személye is sokkal nagyobb megbecsülést érdemelne.

Fényképen: Bell világ elsőként telefonál New Yorkban


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide