2018
10
10

Új könyvem jelenik decemberben!

Egy család sorsjátszmái kétszáz év tükrében. Főszereplője egy híres magyar orvos-kórboncnok, Arányi Lajos György, akinek családfája és utódai is továbbviszik az elmúlás, a halál kérdéseit faggató sorjátszmákat. A végig izgalmas és komoly filozófiai gondolatokat felvető kötet valójában kétszáz év családregénye is egyben. Küzdelmekkel, szerelmi drámákkal, történelmi viharokkal keretezve.

Arányi Lajos György, e név inkább csak az orvostudományokban járatosak számára mond sokat. Mégis ki  lehet ez az ember, aki európai hírű kórboncnokként Ferenc József első gyermekének holttestét mumifikálja, megmenti a bomlástól nagyméltóságú főpapok, az árvízi hajós, Wesselényi Miklós földi maradványait. És legfőképpen előkészíti a beszenteléshez a Legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István porhüvelyét. Élete maga a szellemi kaland, a sokszínűség. Egy igazi polihisztor a 19.században, aki könyveket ír, egyetemi ösztöndíjat és könyvtárat alapít, feltalálja az első szívgépet és eléri a magasságos minisztériumnál, hogy a kispapokat egészségügyi ismertekre oktassák országszerte.

Ki ez az ember, aki a népi gyógyítás alapjait egy csodadoktortól sajátítja el és az 1848-as szabadságharcban honvédorvosként menti a sebesültek életét, köztük a cár katonáit éppúgy ellátja, mint a Buda várát ostromló magyar honvédeket és tiszteket. Tudása és emberi méltósága előtt még a bosszúálló császári udvar is kalapot emel. Kegyelmet kap és  folytathatja tudományos professzori munkáját a budai és az bécsi orvosi egyetemen. Eközben rendszeres hobbijává válik a festészet és a régészet. Utóbbit olyan szinten műveli, hogy a pusztuló Vajda-Hunyad várát megmenti az utókor számára. Ekkor kapja az uralkodótól elismerésként a Hunyadváry előnevet és nemesi címet.

Élete boldog mederben folyik, feleségül vesz a világhírű hegedűművész, Joachim József nővérét, házasságukból három fiúgyermek születik. És ekkor köszönt rá a döbbenetes sorsforduló, amikor is elveszíti legkedveltebb gyermekét, Zoltánkát. Az iszonyú fájdalom őrült és hátborzongató tettre készteti, saját hatéves kisfiát is bebalzsamozza. Az élethű múmia haláláig ott ül íróasztalának sarkában. A munka tökéletes, hiszen még napjainkban is megtekinthető a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum tárlatán.

Ki hát ez az ember, akinek családfája és utódai is továbbviszik az elmúlás, a halál kérdéseit faggató sorjátszmákat. A végig izgalmas és komoly filozófiai gondolatokat felvető kötet valójában kétszáz év családregénye is egyben. Küzdelmekkel, szerelmi drámákkal, történelmi viharokkal bekeretezve. Nem mellesleg arra a kérdésre is keresi a választ, hogy az emberi tudásvágyból, a világot megjavítani szándékozó jóakaratból miként alakul ki több generáción át az önzés, a mérhetetlen hiúság és hatalomvágy pusztító zsákutcája.

Az új könyvből, amely várhatóan december elején jelenik meg, folyamatosan közlök majd érdekes részleteket. Akit érdekel előrendelheti a

kuntz.zoltan@gmail.com email címemen, vagy facebook oldalamon. A könyv számos szállal kötődik Sopron és Komárom városához, történelmi eseményekhez, emberi konfliktusokhoz és nem mindennapi küzdelemhez, szerelmi drámákhoz és a tudás hatalmának útjához. Felemelkedéshez és hanyatláshoz. Egyszóval az emberi színjátékok mindennapjaihoz.

 

A képen Hórusz az egyiptomi égisten szobra, aki feltámadt holtából.

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide